Hypnose

På denne side, kan du blive lidt klogere på, hvad hypnose er, og hvorfor det giver mening, at bruge hypnose i behandlingen af funktionelle mavesmerter.

Hvad er hypnose?

Hypnose er en helt naturlig tilstand, som vi blandt andet kender fra dagdrømmeri eller meditation.

Hypnose og hypnoterapi er to sider af samme sag, der er karakteriseret ved, at man er meget fokuseret – typisk mod indre oplevelser, mens opmærksomheden mod omgivelserne er nedsat.

Når børn leger, vender de opmærksomheden indad mod deres fantasi og glemmer ofte både tid og sted. Du har måske oplevet, at det kan være svært overhovedet at komme i kontakt med dit barn, når det er fordybet i legen. Som om det næsten skal "vækkes".
Leg kan derfor sammenlignes med hypnose, og de fleste børn oplever det som både helt naturligt og sjovt at bruge deres fantasi til at skabe forandringer.

I hypnosetilstanden er det særligt områder i hjernen med betydning for følelsesregulering og hukommelse, der er aktiverede, hvilket formentligt er en del af forklaringen på, at vi oftest meget hurtig ser effekt af hypnoterapeutisk behandling. [1]

Hypnose med børn omfatter typisk forskellige afslapningsøvelser samt visualiseringsøvelser og drømmerejser.
De forskellige øvelser øger barnets generelle velbefindende og skaber samtidig en ændret oplevelse af mavesmerterne, der i det typiske forløb mindskes hurtigt efter behandlingsopstart.
Barnet lærer desuden forskellige metoder til at få ro på systemet og regulere sig selv, mindske bekymringer og håndtere svære følelser.

Studier har vist, at hypnose er en evidensbaseret behandling af børn med funktionelle mavesmerter.

Er hypnoterapi farligt?

Hypnoterapi er behandling på barnets præmisser. Det tager udgangspunkt i barnets indre univers og fantasi og er bestemt ikke farligt.

Det er vigtigt at forstå, at hypnoterapi ikke er magi eller kontrol af sindet. Tværtimod er det en tryg og naturlig tilstand, hvor barnet bevarer fuld bevidsthed og kontrol over sig selv.

Hypnose bliver desværre brugt en del i underholdningsbranchen, hvor man forsøger at skabe en illusion af, at den hypnotiserede mister kontrollen og er i hypnotisørens fulde magt.
Sådan er det ikke – tværtimod!

Et barn med smerter, angst eller skolevægring har jo faktisk mistet en stor del af kontrollen over sit eget liv, og vi bruger netop hypnoseøvelser til at få fat i barnets indre ressourcer, så det atter kan komme i trivsel og leve et børneliv på lige fod med kammeraterne.

Fordele ved hypnose til børn med funktionelle mavesmerter

Når det kommer til børn med funktionelle mavesmerter, giver hypnoterapi rigtig god mening af mening af flere årsager. For det første kan hypnose hjælpe med at mindske stress og angst, som ofte kan forværre mavesmerter. Det hjælper barnet med at finde indre ro og genvinde kontrollen, hvilket er helt afgørende for at kunne håndtere smerten på en mere positiv måde.

Hypnoterapi kan også være en særdeles effektiv metode til at ændre negative tanker og adfærdsmønstre, der kan følge med smerterne. På den måde kan hypnoterapi hjælpe barnet med at genopbygge tillid til sin egen krop og skabe nye, mere positive forventninger til både helbred og hverdag.

Desuden er hypnoterapi en behandlingsform, der i høj grad kan tilpasses til det enkelte barns behov. Hypnoterapi kan bruges som et supplement til andre behandlinger og er en sikker metode uden farlige bivirkninger, der ikke indebærer medicin eller smertefulde procedurer.

I forkningen har hypnoterapi vist sig at være en lovende og sikker tilgang til behandling af funktionelle mavesmerter hos børn.[2]
Hypnoterapi kan også hjælpe med tilknyttede symptomer som angst og stress.


Du kan læse meget mere om hypnose og hypnoterapi med børn og unge i vores blogindlæg om emnet lige her

Hvordan fungerer det

Bliv klogere på, hvad I kan forvente af forløbet.

Læs om behandlingen

Se cases

Læs historier om, hvordan vi allerede har hjulpet børn og familier.

Læs vores cases

Køb forløbet

Min Magiske Mave koster 599,- og kan startes op med det samme.

Køb adgang
Om behandlingen Læs cases Køb adgang

[1] Jensen MP et al. Brain Oscillations, Hypnosis, and Hypnotizability. Am J Clin Hypn. 2015

[2] Knakkergaard A, Thomsen PH, Rask CU. Hypnosebehandling af børn og unge med funktionelle mavesmerter. Ugeskr Læger 2018;180